Almanya’da çifte vatandaşlık yasa tasarısı

İçişleri Bakanlığınca hazırlanan yasa tasarıya göre, Almanya‘da 8 yıl ikamet eden ve 6 yıl okula giden ya da meslek eğitimi gören her kişi, 21 yaşından sonra da çifte vatandaşlık hakkı elde edecek. Tasırı, yasallaşması durumunda 2014 yılı başından itibaren geçerli olacak.

İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, halen uygulanan opsiyon modeliyle ilgili çalışarak yeni pratik bir yasa tasarısı hazırladıklarını ifade ederek, ”SPD ve CDU/CSU hükümetinin koalisyon anlaşmasına konulan opsiyon modelinin kaldırılması maddesi böylelikle yaşama geçecek. Alman vatandaşlığı birlikte yaşam için önemli” dedi.

Koalisyon hükümetini kuran Hristiyan Birlik partileri CDU/CSU ile Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) çifte vatandaşlığına engel teşkil eden ”opsiyon modeli”nin kaldırılması konusunda anlaşmasının ardından ardından İçişleri Bakanlığı ile Göç, Uyum ve Mülltecilerden Sorumlu Devlet Bakanlığı çalışmalara başlamıştı.

Ülkede halane uygulanan opsiyon modeli ile Almanya’da doğup büyüyen yabancı kökenli her genç, 21 yaşına kadar çifte vatandaş kalabiliyordu ancak 18-21 yaş döneminde tek bir ülke vatandaşlığını seçmek zorunda kalıyordu.

Kaynak: AA

Bir Cevap Yazın

Ücretsiz Wordpress Temaları çiçek tohumu Migren Ameliyatı